Välkommen till Piratpensionat Produktion!

Välkommen till Piratpensionat Produktion!

Allt material här får du sprida och bearbeta!

Här på Piratpensionat Produktion skriver jag om det jag skriver, om att skriva och om att sprida fri kultur.

Här bor därför det mesta som jag skrivit och lite av det som jag komponerat, ibland tillsammans med vänner. Ladda ner böcker, noveller, manus och musik och sprid. Allt material är licensierat under Creative Commons by-nc-sa. Mer om det hittar du här.

Vetenskapsfestivalen 2018

På gångPosted by Dan Engström Tue, January 02, 2018 23:45:04
Det mytomspunna bandet M31 ska spela på Vetenskapsfestivalen igen. Hur roligt som helst. Denna gång handlar det om Europas järnvägar, den rullande processindustrin, och hur forskningen bidrar till att hålla den rullande. Vi är som vanligt mer övertygade om framgång än någonsin. Inte självklart för järnvägen kanske, men gärna för oss.
Elenas bild på M31 från Vetenskapsfestivalen 2017.

Just nu knåpas det vilt på låtar och föreläsningsinnehåll. En minnesanteckning hittar ni här: Män i vita rockar, en sång om forskarens demon: att alltid vilja förstå lite till innan man är nöjd. Och därmed att alltid, alltid tvingas sluta med en bättre fråga, aldrig med ett svar.

Sånger, texter, musik och presentationer från våra tidigare spelningar på Vetenskapsfestivalen finns här: om ljus (2012), tågsäkerhet (2015) och varför du (inte) vågar åka hiss (2017).

Mer senare, när vi har något att berätta. Håll ögonen på den här sidan, så ses vi i april igen i Nordstan!

  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post113

Vetenskapsfestivalen

På gångPosted by Dan Engström Mon, February 27, 2012 23:12:14
M31 skall uppträda på Vetenskapsfestivalen. Har ni hört. På temat ljus skall vi göra en multimediashow med videor, livemusik och frågestund. Tur att Calle inte bara är fena på piano utan också doktor i teoretisk fysik, annars hade vi varit kokta allihop. Nå, föruitom att spela själva och visa videor skall vi ska dela ut en liten go skrift med bakgrund till vad vi sjunger om, lagom roliga uppgifter och låtarna med text och ackord. Någon överraskning skall vi också kunna bjuda på. Hon heter Maria. Det blir en höjdare och en ny upplevelse för oss alla.
Platsen är sal HA2, Hörsalsvägen, Chalmers. Programmet finns här, och oss hittar ni den 20 april, punkt nr 27 (F-3, klockan 09.00), nr 63 (4-6, klockan 10.30) och nr 101 (7-9, klockan 12.30). Tipsa lärare att boka snart, bokningen öppnar den 29 februari och det är först till kvarn! Vi har bara plats för två klasser per 45-minuters föreställning.

Några smakprov på vad det är frågan om kanske? En ljuvlig video där Anders sjunger sin spröda Stjärnljus. Den är på 89 MB men worth waiting for. Tillsammans med musiken är den riktigt vacker. Live låter Stjärnljus så här. Och här ligger en mp3 av den goa låten Alla Färger med Danne som sjunger i stämmor på sig själv i refrängen och Anders som testar sina nya trummor. Allt är inte heeeeelt klockrent klart ännu, vilket den här lilla repetitionsfilen av låten Ljuset genom Rutan visar. En fluga-på-väggen för den som vill tjuvlyssna på den kreativa processen.

För det finns alla färger i en stråle ljus.
Alla färger lyser upp mitt hus.

Varmt välkomna!

Bilder från Flickr, Creative Commons: blått av Sweetie187, rött av LoveBigIsland.  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post100

Urpremiär på två låtar

På gångPosted by Dan Engström Wed, November 16, 2011 23:18:20
The Pirate bays lirade Bränninglåtar på FSCONS-konferensen på Lindholmen i Göteborg i förra veckan. Det var helt otroligt kul. Och omtumlande. Kolla videon från ffkp, och videon från Creative Commons Sverige. Så här såg det ut, ur perspektivet från den lilla, uttröttade publiken. Från vänster är det jag, Jörgen, Calle och Anders.
Pernilla delade ut kortversionen på engelska av första episoden:l A dinghy in the dark på engelska. Den läste jag, och sedan spelade vi tre låtar: Båtsman Brännings Piratpensionat, Bättre Fly och Konrad Krabba (jag är stans polis). Både Bränning och Bättre Fly hade urpremiär. Konrad har Calle och jag lirat förut.

FSCONS handlar om ett fritt samhälle, där äganderätt är av mindre vikt än delaktighet och tillgodogörande av kultur. Vi hade en diskussion med ett par av gästerna om att vi laddat upp material i format som mp3 och .docx, som är format där det i allra högsta grad ingår äganderätt. Min förklaring är att vi inte är ute efter att ändra världen, bara att på enklaste sätt ge så många som möjligt att ta till sig vårt material. Våra mottagare har inte OGG-spelare, däremot har de mp3-spelare. Men. Och här är min poäng. Vi behåller inte ägandet av materialet som vi skapat. Det är ditt att göra vad du vill med, så länge du berättar var det kom ifrån, inte tjänar pengar på det utan att berätta det för oss först, och så länge du ställer samma krav på nästa mottagare.

Allt vårt material kan du ladda ner på https://ffkp.se/piratpensionat. Gillar du inte våra ackordföljder? Tycker du att dina rim hade varit bättre? Men så ändra dem då. Vill du sjunga in en ny text på Konrad Krabba som hyllning till syrran på födelsedagen? Gör det. Vill du sätta upp Nära till Salt som musikal på skolan? Gör det.

Vill du göra om alla våra dokument till format utan äganderätt? Gör det.

Bild: Flickr Creative Commons, av jonsson. Länk.

  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post99

Bränning live på engelska

På gångPosted by Dan Engström Sat, October 22, 2011 00:13:39
Bränning på engelska? Ehhh .... vad hände nu? Lugn. Låt mig förklara.

FSCONS, the Free Society Conference and Nordic Summit, arrangeras av FFKP den 11-13 november på Lindholmen i Göteborg. Det är Nordens största årliga mötesforum för fri kultur, fri programvara och ett fritt samhälle. Det ingår såklart sociala aktiviteter, och jag är lycklig över att ha blivit inbjuden tillsammans med resten av Bränningvännerna att framföra delar av boken och några av låtarna!

Mellan 20.00 och 20.30 på söndagen den 13 november skall vi levandegöra David och Sisselas roddtur. På engelska. Då fick man ju översätta den episoden. Det blev faktiskt inte så himla dumt. Vad tycker ni?Sedan skall vi sjunga, fast det gör vi på svenska. Så här kanske? Dags att ge sig hem och repa med andra ord. Vad tror ni, räcker ett repetitionstillfälle?

A splendid time is guaranteed for all.

Updaterad version av texten 2011-10-28. My sincere gratitude to Vicky for the help with fine-tuning my English.

  • Comments(2)//piratpensionat.mickla.se/#post98

Nyhetsbrev från FFKP

På gångPosted by Dan Engström Tue, October 04, 2011 15:12:46
Våra goda vänner på Föreningen Fri Kultur och Programvara FFKP - som är värdar för boken om Bränning - har börjat skriva nyhetsbrev om fri kultur. Nej, det handlar inte om att allt skall vara gratis att ladda ner. Det handlar om att tillgänglighet är viktigt i ett demokratiskt samhälle. Ibland innebär det att det är gratis att ladda ner, ibland inte. Det innebär dock alltid att du som vill delta i kulturlivet skall ges möjlighet att göra det. Piratpensionat Produktion vill slå ett slag för det, under parollen "Skriv om den här boken."

Exempel. Jag har skrivit en låt till min femåriga dotter: Mountain Bluebird. Nu vill jag såklart veta om den är bra, och hur den kan bli bättre. Så jag lade upp den på nätet - här ligger kladden till Mountain Bluebird - och bad om synpunkter på twitter - här är mitt twitterkonto DrDanEng. Några av de som följer mig gav mig förslag på förbättringar, vilket var bra för mig eftersom låten snart är bättre. Säkert gav diskussionen någon annan en impuls att diskutera musik eller fri kultur vid fikabordet eller så njöt de bara av låten. Vackert så, det var därför jag gjorde den så tillgänglig jag kunde.

Så jag gjorde en ny version, efter de kommentarer jag fått. Den är tydligt bättre och utstrålar ett självförtroende som den inte haft utan kommentarerna på kladdversionen. Här ligger den bättre versionen av Mountain Bluebird.

Och så fanns det en anledning till. All icke-kommersiell användning och all bearbetning av Mountain Bluebird är tillåten om man bara talar om vad materialet kommer från, och detsamma gäller när den är klar. Jag tvingar inte in någon i att använda den site som låten ligger på eller hur ni använder låten. Nedladdning är tillåten (jaja, och gratis). Har vi riktig tur betyder det att någon vill ladda ner låten och använda den på något sätt, som en del i en blandad-CD till alla kompisarna i julklapp, som introduktion till ett namngivningskalas eller bara för att lägga på sin mp3-spelare att höra på bussen till jobbet. Då får jag min belöning - något jag skapat har blivit bättre tack vare dess fria spridning, och någon annan har använt det jag skapat. Inte dåligt för en enkel låt.

Det allra första nyhetsbrevet från FFKP hittar du här. En snygg plugg för Piratpensionat Produktion dessutom. Det tackar vi såklart för.

Och funkar inte länkarna till låtversionerna kan man kolla här: http://issoundclouddown.com/

  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post97

Platsen är besatt.

På gångPosted by Dan Engström Sun, September 25, 2011 00:27:44
Eller så är det vi som är det. Besatta alltså. Nåväl. Ikväll har vi nyheter om inläsningen av Båtsman Bränning. Imorgon är det inplanerat en testläsning av ett par episoder med YNF!, en riktigt duktig ensemblist i Chalmersspexet när det begav sig för oss för några år sedan. YNF! fick sitt smeknamn efter en minst sagt oväntad serietidning. Lång historia, fråga inte mer nu. Det skall bli hur kul som helst att se hur den inspelningen blir, och hur den tar sig ut på nätet sedan. Ge mig några dagar efter inspelningen att leka med ljud och eventuella ljudeffekter så hittar ni den på min sida på Soundcloud sen.

I slutet av oktober planerar jag sedan ta med mig studion och familjen till Karlstad. Där skall vi spela in hela boken med hjälp av en fullständigt underbar röst. Nej, jag tänker inte berätta vem det är förrän det hela är klart. Ni känner honom inte. Fast det är klart, de av er som följer mig på twitter vet ju redan vem det är. För er andra: hans röst har en karaktär ni garanterat känner igen. Varmt, vänligt och intressant, men samtidigt uppfordrande som att den förväntar sig att lyssnaren skall ge berättelsen tid. Den svensk som inte ler igenkännande måste ha hoppat över sin barndom.


  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post95

Peppad på en utomkroppslig upplevelse?

På gångPosted by Dan Engström Mon, September 19, 2011 11:31:10
"Radioteatern ger:" - en ikon i dramatik i ljudformat. Nåja. En radioteaterpjäs kostar ju lite krut att fixa, med tanke på alla ljudeffekter. Men vi har ju musik istället! En inläsning av Båtsman Brännings Piratpensionat skall vi fixa i vilket fall, så får vi se vilket formatet blir. En kvalificerad gissning är en enkel inläsning uppblandad med några få ljudeffekter och låtarna på sina respektive platser, allt som mp3 och ogg, och så ber vi Föreningen Fri Kultur och Programvara att lägga upp dem. Låter som en plan.

"Du har hört XXX läsa Båtsman Brännings Piratpensionat, av Dan Engström. Musik av Anders Ekberg och författaren. Illustrationerna gjordes av Pernilla Bergling. Inspelningen gjordes av Piratpensionat Produktion. Vill du läsa och höra mer från oss är du välkommen till vår hemsida www.piratpensionat.se. Allt material från oss är licensierat Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika."Vill du bli vår uppläsare? Välkommen att höra av dig! Man eller kvinna spelar ingen roll. Du skall ha talang för dramatisk gestaltning, nyfikenhet och intresse av mediet. Ha gärna höga förväntningar på materialet men låga förväntningar på allt som rör infrastruktur. En god portion humor kommer därför väl till pass.

Vi har ingen ersättning till dig, ingen studio att krypa in i, bara en portabel studiolåda, en överdjävla bra barnbok att läsa in och evig ära för dig som den första inläsaren. Boken som skall läsas in finns här.

Peppad på att testa dina utomkroppsliga skådespelartalanger? Skicka en rad till mig. Vänta inte för länge.

  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post94

Cloudberry

På gångPosted by Dan Engström Sun, April 24, 2011 13:36:52
Föreningen Fri Kultur och Programvara arbetar i Cloudberry-projektet för att revitalisera Creative Commons (översätts nästan rakt av till fri kultur) i de nordiska länderna. Den praktiska konsekvensen av projektet skall vara att man kan få tillgång till mer och färgstark kultur gratis, och som man dessutom ofta kan bearbeta om man vill. En idé som kommit fram är att göra fler CC-verk tillgängliga på biblioteken. Båtsman Bränning vill gärna vara med som pilot om vi får. Bränning på bilbliotek runt om i Norden? Ja tack, gärna det.

  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post83

Länk till FFPK

På gångPosted by Dan Engström Tue, April 12, 2011 23:07:54
Medan vi jobbar i det tysta finns allt material nu utlagt på FFKPs server: https://ffkp.se/piratpensionat/. Varmt välkomna dit!

  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post82

FFKP i skinande rustning

På gångPosted by Dan Engström Tue, January 25, 2011 22:21:31
Piratpensionatet har letat ett nytt hem ett tag. Vet ni vad? Härom dagen dök Föreningen fri kultur och programvara (de som står bakom det underbara projektet Cloudberry) upp i skinande rustning och skrämde bort våra väderkvarnar. Återkommer när alla detaljer löst sig. Under tiden kan ni väl besöka dem? Massor av information om fri kultur, och massor att ladda ner gratis från Cloudberry.

  • Comments(0)//piratpensionat.mickla.se/#post81
Next »